A felsőoktatás jövője Magyarországon2015/02/17

Programsorozatunk második „előadásaként” egy kerekasztal beszélgetésen vehettünk részt, amelyen a magyar felsőoktatás aktuális kérdései merültek fel, a külföldi oktatási trendek tükrében.

Kezdés: 2015. február 17. 18:00

A beszélgetésen részt vett Kaposvári Anna a CEU pályaválasztási szolgáltatásainak vezetője, aki csaknem 15 év képzési tapasztalatával, valamint a nem állami finanszírozású intézmény miliőjében napi tevékenységét végezve tudta megosztani velünk gondolatait.

A beszélgetés színvonalát tovább növelte Dr. Polónyi István a téma szakértője, a Debreceni Egyetem tanára, akinek a múltban számos kutatási tárgyát képezte az oktatás tervezése, finanszírozása, demográfiai összefüggései és innovációs politikája. Hozzászólásaival remekül szemléltette a felmerült kérdések vizsgálatának lehetséges szempontjait, azok kapcsolatát és a lehetséges fejlődési irányokat.

Sokadszor tisztelt meg bennünket jelenlétével Dr. Chikán Attila a BCE volt rektora és jelenlegi oktatója, a Rajk László Szakkollégium alapító igazgatója, az MTA levelező tagja, aki szokásához híven remek előadásmódjával, az elhangzottak összegzésével, valamint saját gondolatainak hozzáfűzésével egy globális képet tárt a hallgatóság elé.

A beszélgetés Ürögi Tamás moderálásában folyt, aki gazdaságelemző közgazdászként végzett a BME-n, szakkollégiumunk egyik alapító tagja, jelenleg pedig az IFUA Horváth & Partners vezetői tanácsadó cég munkatársa közigazgatási menedzsment témakörben, szakterülete a felsőoktatás és az egészségügy.

Vezetésében a résztvevők megosztották gondolataikat a hallgatósággal a modern felsőoktatás fejlesztési irányaival és ágazati stratégiáival nemzetközi szinten. Sok szó esett a jelenleg is kulcsfontosságú tényezőről, az oktatás finanszírozásáról, valamint az intézmények saját bevételi lehetőségeiről és támogatásairól, majd az oktatók és a hallgatók szempontjából releváns információk hangzottak el az innovációs irányokról, valamint az elit- és tömegképzés kapcsolatáról is.

A beszélgetés zárásaként, a hallgatóktól is érdekes és változatos kérdések érkeztek, melyre tanulságos válaszok érkeztek.

« Vissza a hírekhez